Minderjarige jongeren in Friesland blijken gemakkelijk aan alcohol te kunnen komen. Jongeren die undercover verkooplocaties uitprobeerden, bleken twee van de drie keer ‘succes’ te hebben.

Preventie- en nalevingsacties
Bij slijterijen en supermarkten werden jongeren wel om hun ID-kaart gevraagd, maar in drukke kroegen lang niet altijd. De verkooplocaties die de fout ingingen, zijn nu goed in beeld bij de Friese gemeenten. Op basis daarvan worden preventie- en nalevingsacties opgezet. Van de Friese twaalf tot zeventienjarigen meldt 38 procent dat zij weleens alcohol hebben gedronken. Een vijfde deel geeft aan in de laatste vier weken vijf of meer drankjes gedronken te hebben. Zo’n vijftien procent zegt in de afgelopen maand dronken te zijn geweest.

Meerdere onderzoeken
Het onderzoek is uitgevoerd door Onderzoeksbureau Objectief in opdracht van Friese gemeenten. Al eerder werden er soortgelijke onderzoeken uitgevoerd. In het Westland bleek dat bij slechts een kwart van de verkooppunten jongeren geen alcohol meekregen. In het Noord-Brabantse Haaren werden slechts zeven van de achtentwintig keer minderjarige jongeren geweigerd. De boete voor deze verkooppunten is bijna €1360.

Datum 04/12/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...