Om zorginstellingen te ondersteunen bij een rookvrije omgeving is er op 4 december een website gelanceerd: Rookvrijezorg.com. Vanaf 2030 zal de gehele zorg rookvrij zijn, zoals afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord.

De website is bedoeld voor zorginstellingen die de komende jaren voor rookvrije zorg zullen kiezen. Op de website staat hoe je gemakkelijk een rookvrije werkplek realiseert. Esther Croes, arts-epidemioloog bij het Trimbos-instituut, vertelt wat de website zoal te bieden heeft: ‘Van beleids- en communicatieplannen tot checklists, informatie over rookstop ondersteuning en een wachtkamerfilmpje. Een enthousiaste groep zorginstellingen heeft deze tools ontwikkeld en in hun dagelijkse praktijk toegepast. Zij laten zien dat rookvrije zorg kan.’

Initiatief
Het initiatief voor de website komt van koepelorganisaties zoals NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen), GGZ-Nederland, NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medisch centra), Verslavingskunde Nederland, de Alliantie Nederland Rookvrij, het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn, Sport) en het Trimbos-instituut. Het startsein voor de website komt van Charles Wijnker, directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie van het ministerie van VWS.

Rookvrije GGZ
Alle GGZ-instellingen aangesloten bij GGZ Nederland en alle ziekenhuizen aangesloten bij de Nederlandse Federatie Universitair Medische Centra en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, zullen uiterlijk 2025 rookvrij zijn. Voor verslavingszorg geldt dat de instellingen aangesloten bij Verslavingskunde Nederland al in 2020 rookvrij zullen zijn.

Datum: 05-12-2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...