Scholen zijn vanaf 1 augustus 2020 verplicht een rookvrij terrein te hebben. Dit geldt voor primair en voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs. Sommige scholen zijn bij de start van het nieuwe jaar al begonnen met de ingang van deze wet. Het Griftland college in Soest bijvoorbeeld.

Vanaf 6 januari 2020 is de school de wet ook echt gaan handhaven. ‘In de rokershoek achter de school mag niet meer worden gerookt, op de rest van het schoolterrein uiteraard ook niet’, vertelt rector Kees Versteeg.

Beloningssysteem
Om het rookvrije terrein echt te laten werken, koos Versteeg voor een aanpak in de vorm van een beloningssysteem. Hij loont het goede gedrag in plaats van het bestraffen van het roken. Hij maakte een lijst met de rokers van school en ging een gesprek met hen aan. Als zij niet meer rond de school roken staat ze een uitje te wachten. Het Griftland college is niet de enige school die eerder dan verplicht is begonnen met een rookvrij terrein. Ook de filialen van Zadkine (mbo) zijn vanaf 1 januari rookvrij. ‘Dit geldt voor iedereen: studenten, medewerkers en bezoekers’, staat op hun site.

Schadelijke gevolgen
Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren die anderen zien roken, zelf ook eerder gaan roken. Een rookvrij terrein beschermt hen tegen de schadelijke gevolgen van meeroken. Veel scholen hebben om die reden al een rookvrij terrein.

Datum: 16-01-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...