200.000 Nederlanders gebruiken langdurig zware pijnstillers

Meer dan 200.000 mensen slikte in 2017 langdurig zware pijnstillers, blijkt uit een rapport van zorgverzekeraars in Nederland. Voor het eerst werd duidelijk hoe veel mensen zware pijnstillers langer dan drie maanden innemen.

Het aantal langetermijngebruikers is in 2010 toegenomen met 60 procent. Ook het totaal aantal Nederlanders dat opiaten gebruikt is toegenomen van 650.000 naar ongeveer 1 miljoen. De pijnstillers zijn redelijk eenvoudig te verkrijgen; deze worden voorgeschreven door huisartsen of na een ingreep in het ziekenhuis.

Strenger op recepten
Peter Vossenberg, verslavingsarts bij Tactus verslavingszorg, hoopt dat de voorschrijvers van zware pijnstillers kritischer worden met het voorschrijven van de middelen, maar nog kritischer moet worden gekeken naar herhaalrecepten. ‘Het probleem is niet per se dat mensen opiaten voorgeschreven krijgen, het probleem zijn vooral de herhaalrecepten’, aldus Vossenberg.Als mensen stoppen met het gebruiken van opiaten, krijgen ze ontwenningsverschijnselen. Dit is vaak een reden om een herhaalrecept aan te vragen en dit wordt te weinig gecontroleerd.

De  situatie baart minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) zorgen. Hij laat weten dat hij volgende week met de betrokken partijen om de tafel gaat zitten. 

03/04/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...