Canadese onderzoekers hebben ontdekt dat er met de dieettechniek Bulken en Cutten een eetstoornis ontwikkeld kan worden. Dit dieet wordt voornamelijk door jongvolwassenen gevolgd en kan een enorme invloed hebben op het eet- en leefgedrag.

Bulken en Cutten is een voedingstechniek waarbij er wordt afgewisseld tussen periodes waarin er meer calorieën gegeten worden dan waar behoefte aan is en periodes waarin er juist minder calorieën worden geconsumeerd dan nodig. Met deze techniek is het doel om zoveel mogelijk spiermassa op te bouwen en vet te verbranden.

Druk
Tijdens een onderzoek naar anorexia, boulimia en obesitas ontdekten onderzoekers dat er een link bestaat tussen dit dieet en de kans op een eetstoornis. Bulken en Cutten is een populaire methode in de fitnesswereld en wordt vaak op sociale media gedeeld. ‘Mensen kunnen hierdoor een druk ervaren om aan een bepaalde lichaamsbouw te voldoen’, verklaart onderzoeker Kyle T. Ganson aan Medical News Today.

Serieuze klachten
In het onderzoek werd onder andere gevraagd naar de mate waarin het dieet wordt gevolgd en de klachten gerelateerd aan eetstoornissen en spierdysmorfie. Hieruit is gebleken dat de kans op deze klachten weldegelijk aanwezig is. Er werd aangegeven dat de angst om aan te komen en ontevredenheid over het eigen lichaam wordt ervaren. Ook extreem eetgedrag, zoals voedselbeperkingen en eetbuien komt geregeld voor. Dit alles bij elkaar kan leiden tot een serieuze eetstoornis. Volgens Ganson is het daarom belangrijk om dit soort spier- en gewichtgeoriënteerd gedrag goed in kaart te brengen binnen de samenleving en het gezondheidszorgsysteem.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...