Op TikTok worden voorlichtingsfilmpjes gedeeld over het risico van vapes en andere nicotinehoudende middelen. In de door het Trimbos-instituut ontwikkelde video’s gaan jongeren in gesprek met experts over de mogelijke gezondheidsschade en kans op verslaving. Hiermee wil het instituut jongeren waarschuwen.

Het gebruiken van een e-sigaret is populair onder jongeren. Door de zoete smaakjes en de eenzijdige informatie vanuit de tabaksindustrie op sociale media hebben zij vaak niet in de gaten dat vapen schadelijk is. Het doel van de voorlichtingsfilmpjes is dan ook meer bekendheid geven aan de risico’s van vapen en nicotine in het algemeen, zoals in sigaretten en snuszakjes.  

Een tegengeluid
Projectleider Claire de Nerée tot Babberich vindt het belangrijk dat jongeren goed geïnformeerd worden over de mogelijke verslavings- en gezondheidsrisico’s van nicotine, in plaats van de fabels die zij nu voorgeschoteld krijgen op sociale media. Daarom krijgen zij nu in de voorlichtingsfilmpjes de kans om vragen te stellen aan mensen die hier verstand van hebben en wordt er tegelijkertijd een tegengeluid gegeven op de onjuiste bewering dat vapen niet zo ongezond is.

Illegale reclame
Daarnaast kunnen de jongeren hun negatieve ervaringen en zorgen delen. De laatste tijd worden jonge, vaak minderjarige influencers benaderd om vapes massaal te promoten en verkopen, ondanks dat dit volgens de wet verboden is. In ruil hiervoor krijgen zij dan een klein bedrag of gratis spullen. In de video’s komen ook deze verhalen aan bod.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...