Is het mogelijk om het gebruik van snus volledig te verbieden? Dat onderzoekt staatssecretaris Maarten van Ooijen. In de Tabaks- en rookwarenwet is de snusvariant waarbij de zakjes zijn gevuld met tabak al verboden, maar er zijn nog veel zorgen om de zakjes met nicotine.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit besloot in 2021 al om de handel in nicotinezakjes met meer dan 0,035 milligram nicotine te verbieden in de Warenwet, omdat het vanaf die hoeveelheid schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Toch is het volgens Van Ooijen en justitieminister Dilan Yeşilgöz belangrijk om te kijken naar een mogelijk totaalverbod, meldt het Algemeen Dagblad.

Preventiemogelijkheid
Vanuit verschillende middelbare scholen krijgen Yeşilgöz en Van Ooijen te horen dat het gebruik van de nicotinezakjes toeneemt onder jongeren. Dit vinden zij zorgelijk, aangezien snus een sterke verslavende en schadelijke werking heeft. Wanneer de zakjes onder de bovenlip worden geplaatst, neemt het lichaam de nicotine meteen op. Dit veroorzaakt een energiek en opgewekt gevoel, maar tegelijkertijd kan het onder andere hartkloppingen, duizeligheid en schommelingen in de bloeddruk met zich meebrengen. Daarnaast blijkt uit een eerdere voorlichtingsvideo van de politie dat kinderen met behulp van snus het criminele circuit in worden gelokt. Yesilgöz liet weten dit onacceptabel te vinden.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...