Er heerst onduidelijkheid over de aanpak van sjoemelsigaretten. De filtersigaretten worden door een onbetrouwbare meetmethode goedgekeurd, terwijl er een te hoge hoeveelheid schadelijke stoffen in zit. Er moet ingegrepen worden, maar dat is lastig. Het kabinet en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) willen daarom concretere plannen.

De gaatjes in het filter van de sjoemelsigaretten laten tijdens het testen schone lucht door, wat de luchtkwaliteit beter laat lijken. Tijdens het roken worden deze echter afgesloten. Hierdoor worden de sigaretten door het meetapparaat goedgekeurd, maar krijgen mensen die deze sigaretten roken meer schadelijke stoffen binnen dan volgens de Europese Tabaksrichtlijn mag. Hierom bepaalde de rechter vorige week dat de NVWA binnen zes weken de verkoop moet aanpakken. 

Wat mag
Het werd na de uitspraak van de rechter alleen niet duidelijk wat de aanpak precies moet zijn. De NVWA weet daardoor niet hoe er juridisch gezien ingegrepen mag worden als sigaretten volgens de meetmethode geschikt zijn, maar volgens de Nederlandse wet niet. Daarom gaat de warenautoriteit in beroep voor een betere uitspraak.

Een obstakel
De rechter heeft aangegeven dat de Europese Commissie een nieuwe meetmethode moet vaststellen, maar dat is iets waar het kabinet al jaren tegenaan loopt. De Nederlandse ministers roepen namelijk al langer dat de regels aangepast moeten worden, maar tot nu toe heeft de Europese Commissie hier nog niets aan gedaan. Het kabinet gaat daarom met de commissie in gesprek, zodat de NVWA uiteindelijk ook formeel gezien iets mag doen aan de sigaretten die onterecht door de test komen.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...