De richtlijn voor alcohol in Canada is aangepast. Vanaf nu is het advies aangescherpt naar maximaal twee alcoholische drankjes per week en liever helemaal geen. Hiermee is de Canadese richtlijn een van de strengste in de westerse wereld.

Vanaf 2011 gold er in het land een advies van twee glazen alcohol per dag en maximaal tien per week voor vrouwen. Voor mannen was dit drie glazen per dag en vijftien per week. Nu is de richtlijn echter flink aangescherpt.

Verloren levensjaren
Ruim twintig wetenschappers hebben de afgelopen twee jaar zesduizend onderzoeken naar de schadelijkheid van alcohol doorgenomen. Hieruit is de nieuwe aanbeveling ontstaan. Zij concludeerden een sterk verband tussen het drinken van alcohol en bepaalde vormen van kanker. Volgens het rapport dat naar buiten is gebracht bestaat er met de nieuwe richtlijn per duizend mensenlevens een risico van 17,5 levensjaren die verloren gaan. Bij de vorige richtlijn stond dit risico voor mannen nog op 757 jaar en voor vrouwen 336 jaar.

Waarschuwing
Dat er nu geen verschil meer zit in het advies voor mannen en vrouwen komt doordat er bij kleine hoeveelheden alcohol weinig verschil in gezondheidsrisico’s bestaat. In het rapport wordt duidelijk gemaakt dat het risico per glas stijgt. Helemaal geen alcohol zou daarom het beste zijn. De richtlijnmakers vinden daarom ook dat er een waarschuwingslabel moet komen op alcohol, net als bij sigaretten. Daarop zou dan moeten staan wat de richtlijnen zijn en welke risico’s er zitten aan het drinken van alcohol.

Minder dan Nederland
Met de aanpassing is het aantal aanbevolen glazen in Canada nu lager dan in Nederland. Hier is de richtlijn namelijk niet meer dan een alcoholisch drankje per dag en dus maximaal zeven per week.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...