Krachtige cannabis vergroot risico op psychose

Bijna een kwart (24 procent) van de psychoses houdt verband met het roken van krachtige cannabis of 'skunk'. Dat blijkt uit onderzoek van het King's College in Londen.

Het risico op een psychose is drie keer hoger bij gebruikers van 'skunk' dan bij mensen die niet blowen. Dat stelt het Instituut voor Psychiatrie, Psychologie en Neurowetenschap van het Londense King's College op basis van onderzoek bij 780 personen. Dagelijkse gebruikers lopen zelfs vijf keer meer risico.

Skunk is een krachtige cannabisvariant, die hoge doses van het actieve bestanddeel THC bevat. De onderzoekers vonden echter geen verband tussen het roken van hasj, een mildere vorm van cannabis, en een verhoogd risico op een psychose.

Psychoses zijn waanideeën of hallucinaties die voorkomen bij bepaalde psychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie en bipolaire stoornissen. ‘Iemand die lijdt aan een psychose wordt vaak extreem paranoïde en achterdochtig’, legt hoofdonderzoeker dr. Marta Di Forti uit.  

‘De resultaten tonen aan dat het risico op een psychose bij cannabisgebruikers afhankelijk is van zowel de frequentie van het gebruik als de sterkte van de cannabis’, zegt Di Forti. Volgens haar is er een duidelijke publieke boodschap nodig, gericht op cannabisgebruikers en vergelijkbaar met medisch advies rond alcohol- en tabaksgebruik.

Het onderzoek werd gespreid over meerdere jaren. Het vergeleek 410 mensen tussen 18 en 65 jaar die met een eerste psychose waren opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis in Zuid-Londen met 370 gezonde deelnemers binnen dezelfde leeftijdscategorie uit dezelfde buurt.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...