20 miljoen Amerikanen lijden aan koopwoede

Ongeveer twintig miljoen mensen, bijna zeven procent van de Amerikaanse bevolking, lijden aan een vorm van excessief koopgedrag. Koopwoede is de laatste twintig jaar gestegen in Amerika en Europa.

Dit concluderen onderzoekers van Hannover Medical School in Duitsland op basis van verschenen literatuur tussen 1994 en 2013. Het onderzoek is gepubliceerd in de laatste editie van The American Journal on Addictions.

Het compulsieve bestedingsgedrag van koopwoede wordt sterk geassocieerd met ernstige psychische, sociale en financiële problematiek. Mensen die last hebben van excessief koopgedrag lijden bijvoorbeeld ook aan eetbuiten, dwangmatig hamsteren of angst- en stemmingsstoornissen.

Mensen met excessief koopgedrag hebben een overweldigende drang voor kopen en winkelen, met frequente aankopen of afleveringen. Typerend voor dit gedrag zijn de gevoelens van zinloosheid en een gebrek aan macht. Eerder soortgelijk onderzoek van de Universiteit van Indiana toonde een directe correlatie aan tussen deze driften en het zoeken naar een roes zoals drugs- of alcoholverslaafden deze kennen. Ook de vergetelheid, waarin de consument het maken van aankopen niet meer kan herinneren, is vergelijkbaar met alcoholgerelateerde blackouts.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...