Intelligente vrouwen drinken te veel

Het alcoholgebruik onder hoogopgeleide vrouwen is de afgelopen twintig jaar toegenomen. De hoogopgeleide vrouw is de enige categorie in de rijke westerse landen waarvan de alcoholconsumptie stijgt.

Intelligente vrouwen drinken vaker en meer alcohol dan in het verleden. De oorzaak van de toename ligt volgens onderzoekers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in de emancipatiegolf van de laatste twintig jaar. Vrouwen maken een inhaalslag op de werkvloer waardoor de verantwoordelijkheid die ze dragen toeneemt. Dit kan stress opleveren wat onverantwoord drinken in de hand werkt. Vrouwen zijn door de verbeterde positie op de arbeidsmarkt ook vaker betrokken bij arbeidsgerelateerde bijeenkomsten waar alcohol wordt geschonken. Gemiddeld drinken hoogopgeleide vrouwen nu twee of meer eenheden per dag.

De trend wordt door onderzoekers als zorgwekkend beschouwd, mede omdat alcohol een sterker effect op vrouwen heeft dan op mannen. Vrouwen hebben bijvoorbeeld vaker een kleinere lever waardoor ze langzamer alcohol afbreken. Dit vergroot het risico op gezondheidsproblemen.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...