4 tips om verslaving bij je kind te voorkomen

Stel: je bent al een tijdje in herstel en dat wil je graag zo houden. Ondertussen groeit je kroost op en dat volg jij met argusogen, want… De vraag is of je verslaving bij je kinderen kunt voorkomen, maar je wilt er natuurlijk alles aan doen.

1. Praat met je kind. Niet alleen over drugs- en drankgebruik, maar over alles wat het bezighoudt. Dus ook over social media gebruik, seksualiteit, school en vrienden.

2. Ben open over je eigen verslavingsverleden. Als je ooit je ervaringsdeskundigheid op een goede manier in kunt zetten, is het nu.

3. Weet veel over het onderwerp. Kom niet met allerlei vaagheden aan als ‘In Volendam is bijna iedereen verslaafd’. Je puber prikt daar zo doorheen. Kennis is macht en dat is zeker het geval in deze situatie.

4. Lees samen met je puber het boek: Jij bent je brein van Dick Swaab en Jan Paul Schutten. Daar staat best veel in over verslaving op een leuke en toegankelijke manier geschreven.

Datum: 18-10-2017

Reageer reacties (2)

Aart(19. oktober 2017)

Mooie tips!

Ik mis de, in mijn ogen, belangrijkste tip: geef het goede voorbeeld. Want opvoeden is 80% voorbeeld geven en 20% voorlichting/praten.

 

Marije (19. oktober 2017)

Ik mis het tijd geven aan het kind. Dat de ouder over de verslaving wilt praten betekend niet altijd dat het kind daar ook op zit te wachten. Als het kind de behoefte heeft om erover te praten komt hij of zij vanzelf wel naar je toe. Het belangrijkste is denk ik het kind laten weten dat hij of zij altijd naar je toe mag komen om er over te praten.

LEES MEER...