Persoonlijke meetings effectiever dan onlinegroepen

Face-to-face meetings voor alcoholisten zijn effectiever dan online supportgroepen, dat heeft een internationaal onderzoek uitgewezen. Opmerkelijk is wel dat mensen in 'echte' meetings vaker liegen dan in de virtuele wereld.

Don Grant, die het onderzoek leidde, zegt dat er een 'significante relatie' bestaat tussen persoonlijke meetings en nuchter blijven. Als het gaat om online meetings is het succes verwaarloosbaar.

De meeste mensen prefereren face-to-face meetings. De onlinegroepen, zoals op facebook en andere sociale media, worden echter steeds vaker gebruikt. Grant vindt dit een zorgelijke trend. Mensen die vaker de onlinegroepen bezoeken, gaan namelijk ook minder naar de persoonlijke meetings.

Merkwaardig is wel dat er in face-to-face meetings vaker gelogen wordt. Omdat je op het internet meer anoniem bent, en de AA eerlijkheid hoog in het vaandel heeft staan, zou je eigenlijk het tegenovergestelde verwachten. De onderzoekers kwamen erachter dat er vooral wordt gelogen over hoe lang iemand abstinent is. In persoonlijke meetings vinden mensen het moeilijker om toe te geven als ze terug zijn gevallen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...