5 oefeningen voor meer zelfvertrouwen

Door verslaving daalt over het algemeen iemands zelfvertrouwen tot een waarde van 0. Logisch, als je je keer op keer voorneemt om te stoppen, terwijl dat simpelweg niet lukt. Eenmaal in herstel helpen deze 5 oefeningen je om zelfverzekerder door het leven te gaan.

1. Assertiviteit
Als je voldoende zelfrespect hebt, accepteer je het niet als iemand je slecht behandelt. Spreek andere mensen er altijd op een respectvolle wijze op aan, ook als je je daarbij nog wat onzeker voelt. Fake it till you make it!

2. Zelfacceptatie
Hoe meer je jezelf begrijpt, hoe meer je zult beseffen welke talenten je hebt en hoe uniek ze jou maken. Je bent goed zoals je bent! Bedenk welke dingen jij met plezier doet, en realiseer je dan dat dat helemaal geen vanzelfsprekendheid is, maar juist een talent!

3. Vriendelijkheid
Het is al een heel oud adagium: wie goed doet, goed ontmoet. Maar het is wel waar! Lach eens tegen iemand met wie je in de rij voor de kassa staat, bijvoorbeeld. Je wordt er zelf ook heel vrolijk van.

4. Respecteer anderen
Anderen naar beneden halen om jezelf beter te voelen? Het is niet bepaald de meest fraaie eigenschap van veel (vaak onzekere) mensen. Ga dus op zoek naar andermans goede kwaliteiten, dan wordt het ook nog eens makkelijker om je eigen goede eigenschappen in te zien.

5. Verantwoordelijkheid
Deskundigen zeggen dat de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen, dé bron is waaruit zelfrespect ontstaat. Voel je je vaak een slachtoffer van het leven? Kap daar vanaf vandaag mee. Jij bent verantwoordelijk voor je leven en alleen jij kan veranderingen teweeg brengen!

Datum: 13/06/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...