5 voordelen van openheid

Openheid over verslaving is enorm belangrijk en het heeft veel voordelen. Daarnaast kan het je helpen in je herstel. Lef zet een paar van de voordelen voor je op een rijtje.

1. Inspiratie en steun
Als je open bent over je verslaving en je herstel, kun je zomaar iemand inspireren. Jouw verhaal kan een fellow helpen die nog minder ver is. Zij voelen zich minder alleen in hun worsteling, en jij kunt je ervaringen ten goede inzetten. Waarschijnlijk heb je zelf ook zo'n persoon gehad in pril herstel. Nu kun je die persoon zelf zijn.

2. Het is een opluchting
Openheid kan eng zijn, of als een privékwestie voelen: het gaat toch niemand wat aan dat jij verslaafd bent? Maar een geheim met je meedragen, want dat wordt het als je er niet over praat, kan heel zwaar zijn. Er open over zijn, hoe groot of hoe klein dat voor jou ook is - je hoeft echt niet direct een advertentie in de krant te zetten - kan voelen alsof er een blok beton van je schouders valt.

3. Het vermindert stigma
Er bestaan veel vooroordelen over verslaving. Wij weten natuurlijk dat die echt niet kloppen, maar dat geldt niet voor iedereen. Open zijn over je verslaving, je nuchterheid en je herstel kan helpen om dat stigma te verminderen. Verslaving discrimineert niet, het is een ziekte die iedereen kan krijgen.

4. Niet meer (per ongeluk) onder druk gezet
Alcohol drinken lijkt vaak zo vanzelfsprekend in onze maatschappij, dat mensen weleens vreemd kunnen reageren als jij een glas Spa bestelt. Ah joh, pak toch lekker een biertje, het is weekend! Als ze weten dat je nuchter bent, zullen ze hopelijk minder snel voorstellen om toch een alcoholisch drankje te nemen. Al zou je drinkkeus natuurlijk altijd aan jou moeten zijn, maar dat is weer een ander verhaal.

5. Stok achter de deur
Herstel is eigenlijk nooit een rechte weg omhoog, er zijn altijd hobbels. Als je het zwaar hebt, kan het helpen om te weten dat er mensen zijn die op de hoogte zijn van je verslaving. Naast dat je dan meer mensen hebt om mee te praten, kan het ook een motivatie zijn om door te gaan: je wilt ze niet hoeven vertellen dat het mis is gegaan. Herstellen doe je voor jezelf, maar als dit jou helpt, waarom niet?

Datum: 16/08/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...