50 rokers verantwoordelijk voor dood 1 niet-roker

Wereldwijd zijn gemiddeld vijftig rokers verantwoordelijk van de dood van één meeroker. Dat ‘tweedehands’ rook ook schadelijk is, was al langer bekend. Dit nieuwe onderzoek van het Amsterdam UMC ondersteunt dit nu met cijfers.

De gevaren van passief meeroken worden volgens Leonard Hofstra, bijzonder hoogleraar Risk profiling in Heart Disease aan het Amsterdam UMC, nog steeds onderschat. Bijna een miljoen mensen, waaronder kinderen, sterven jaarlijks aan de gevolgen van meeroken. In Nederland worden jaarlijks zo’n 2000 tot 3000 slachtoffers gerapporteerd. Hofstra: ‘Deze resultaten laten weer zien dat een roker ook schade toebrengt aan een ander. Passief meeroken leidt tot een 20 tot 30 procent hoger risico op een hartinfarct en longkanker.’

Strenge regels
Het aantal rokers dat verantwoordelijk is voor de dood van een niet-roker, verschilt per regio. In Amerika, waar de wetgeving rond roken in openbare ruimtes erg streng is, gaat het om tachtig tot negentig rokers. In Azië en het Midden Oosten ontbreekt deze wetgeving en daar ligt het aantal rond de 40 rokers.
Nederland raakt volgens Hofstra achter qua regelgeving, bij ons ligt het aantal rokers dat verantwoordelijk is voor de dood van een meeroker op 50 tot 65. Hofstra: ‘In Nederland mag nog steeds in de auto worden gerookt, zelfs als er kinderen bij zijn. In Vlaanderen krijg je daarvoor een boete van bijna 1000 euro.’

Waar roken wordt verbannen, vermindert in twee jaar tijd het aantal hartinfarcten met 15 tot 20 procent. Ook worden veel minder kinderen met astma-aanvallen opgenomen.


Datum 18-03-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...