Zuiptaks moet alcoholschade compenseren

Er moet een zuiptaks in het leven worden geroepen om de kosten die door alcoholmisbruik ontstaan te compenseren. Daarvoor pleit Dick Trubendorffer, directeur bij GGZ-Trubendorffer en verslavingsdeskundige.

Jaarlijks is er voor drie miljard euro schade, terwijl de accijns op alcohol de Nederlandse staat jaarlijks een miljard oplevert. Twee miljard te weinig om de kosten door schade te dekken. Trubendorffer stelt daarom voor om het Nederlandse leger te versterken door de schadepost van drie miljard door alcoholmisbruik te laten compenseren door degenen die daaraan verdienen, namelijk de alcoholdealers. Zij moeten volgens Trubendorffer ook verplicht worden om een structurele bijdrage te leveren aan de kosten van alcoholleed. Denk aan ongelukken, criminaliteit, vandalisme, verzuim en ziekenhuisopnames. Nu draait de samenleving voor deze kosten op.

Op een glas bier zit 0,09 euro accijns. Daar zou ongeveer twintig cent bij moeten om uit de kosten te komen. Volgens Trubendorffer rekenen drankproducenten dit mogelijk door aan hun klanten. Hij zou het terecht vinden als alle vervuilers samen de kosten ophoesten. Ook stelt hij dat de overheid zich nu een oor laat aannaaien door de alcoholindustrie en een dief van eigen portemonnee is door zo weinig accijns te heffen. Hij noemt het ‘ridicuul’ dat er voor regenwater in een plastic flesje zoveel belasting moet worden betaald en zo weinig voor alcohol.

De verslavingsdeskundige denkt dat campagnes die gebruikers op hun eigen verantwoordelijkheden wijzen t.a.v. alcohol, niet voldoende aanslaan bij de doelgroep. Zeker niet als deze ‘al drie baco’s  achter de kiezen heeft’.  Trubendorffer noemt de situatie  een blinde vlek: ‘Alcohol is maatschappelijk zo geaccepteerd, dat we de schade ook maar voor lief nemen.’

Daarnaast vindt hij het niet meer dan logisch dat drankproducenten ook een financiële bijdrage gaan leveren aan de alsmaar toenemende zorgkosten in Nederland.  Hij pleit er voor dat er zuiptaks wordt geheven die uiteindelijk ten goede komt aan mensen die door alcohol in de problemen zijn gekomen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...