6 dingen die je beter kunt schrappen voor meer innerlijke rust

Bepaalde dingen maken je onbewust heel onrustig. Wij hebben er een paar voor je opgeschreven die je kunt schrappen, om zo je innerlijke rust terug te krijgen.

Verontschuldigen voor je eigen leven
Je hebt al een hele weg achter de rug: van verslaving naar herstel, misschien nog een terugval, maar toch heb je de juiste route weer gevonden. Er waren behandelingen, nieuwe levenslessen, meetings, en ons leven is anders dan mensen die dat niet hebben gehad. Voor sommige mensen kan dit raar zijn. Het laatste wat we hoeven is je verontschuldigen voor ons leven. Vind iemand die spontaan langskomt het gek dat je geen alcohol in huis hebt, omdat je dat bijvoorbeeld alleen in huis haalt als je wéét dat er bezoek komt? Kun je op woensdagavond niet sporten omdat je dan een meeting hebt? Vervelend (voor hun), maar jammer dan. Jij bent in herstel, als iemand dat niet kan accepteren dan is dat niet jouw probleem.

Vinden dat iedereen het moet begrijpen
Want dat doet niet iedereen. Niemand is perfect, dat weten we allemaal. Leer mensen te waarderen om hoe en wie ze zijn (en wat ze niet zijn). Begrijpt iemand niet dat je écht geen druppel meer drinkt? Laat het dan daarbij. Niet iedereen is gemaakt om alles te begrijpen. Waarschijnlijk heeft die persoon andere kwaliteiten die je wel waardeert.

Oordelen over jezelf
Ik ben een loser. Mijn herstel gaat helemaal niet zo goed als dat van mijn fellows. Weg met deze gedachtes! Daar worden we echt niet vrolijker of beter van. In plaats van die negatieve gedachtes, denk dit: ik ben goed zoals ik ben.

Bang zijn om te falen
Niemand wíl falen. Niemand vindt het leuk om te falen. En toch doet iedereen het. De een gaat iets harder op zijn bek dan de ander, maar toch overkomt het iedereen. Soms is dat precies wat je nodig hebt. Als je nooit faalt betekent dat ook dat je nooit iets nieuws probeert; falen doe je namelijk als je uit je comfort zone stapt. Het leven mag soms best lastig zijn. En wie valt kan ook weer opstaan.

Goedkeuring zoeken
In pril herstel is dit soms juist wat we nodig hebben. Dat je te horen krijgt dat je de goede kant op gaat, goed bezig bent, er goed uit ziet.. Maar hier moet je niet te veel in blijven hangen. Je hebt misschien fouten gemaakt die je koste wat het kost recht wil zetten, maar dat moet op een gegeven moment kunnen zonder dat je telkens te horen krijgt hoe goed je op weg bent. Vertrouw op jezelf en dat tijd wonden heelt. Dan komt de goedkeuring vanzelf, misschien zelfs zonder dat het uitgesproken wordt!

Het leven te serieus nemen
Oke, sommige dingen kun je beter wel serieus nemen. Je herstel, bijvoorbeeld. Maar vergeet niet om een beetje lol te hebben in alles wat je doet. Je bent tenslotte maar een keer jong, ook maar een keer oud, en er is niemand die jou vertelt wat je wel of niet moet doen.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...