Ouderen: drie soorten drinkers

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat ouderen steeds vaker teveel drinken. Vaak wordt dit niet opgemerkt door hun omgeving of er wordt verder niet bij stilgestaan. Volgens het onderzoek zijn er drie soorten drinkers.

 

De overlever

De eerste groep drinkers zijn de “overlevers” of vroeg-startende drinkers. Deze personen hebben al lange tijd een drankprobleem waardoor ze vaak ernstige gezondheidsklachten hebben. Denk hierbij aan levercirrose of kanker als gevolg van teveel alcoholgebruik. De levensduur van deze groep wordt door alcohol vijf tot vijftien jaar verkort.

De reageerder

De tweede groep wordt de “reageerders” of laat-startende drinkers genoemd. Deze mensen beginnen later in hun leven teveel te drinken, mogelijk als reactie op een traumatische of emotionele gebeurtenis. Voorbeelden hiervan zijn het overlijden van een dierbare, een scheiding of met pensioen gaan. Als mensen met pensioen gaan verandert hun leven en veel ouderen kunnen hier niet mee omgaan. De drank is dan een vlucht.

De binge drinker

De laatste groep zijn de periodieke drinkers. Deze ouderen drinken af en toe, maar als ze drinken is het wel teveel. Hun lichaam kan de alcohol dan niet aan en vaak is er ook nog sprake van medicijngebruik dat niet gecombineerd kan worden met alcohol. Dit kan leiden tot ernstige valpartijen, een slechte reactie op de medicijnen of problemen met het maag- darmstelsel. Omdat deze mensen zelden drinken komt de alcohol voor hun lichaam als een verrassing, en zeker op latere leeftijd is die verrassing ongewenst.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...