Financiële problemen voor Novadic-Kentron

Update: 16:40 Novadic-Kentron leed in 2014 een flink verlies van 6,4 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening van de instelling die recentelijk is gepubliceerd. Door dit verlies voldoet de instelling niet meer aan de financiële eisen van de bank.

De Brabantse instelling is hard getroffen door het megaverlies, blijkt uit de gepubliceerde stukken. De totale omzet van Novadic-Kentron daalde met ruim 11 procent. In een verklaring bij de jaarrekening waarschuwt Paul Retra van Deloitte, de externe accountant van Novadic-Kentron, voor onzekerheid omtrent het bestaan van de zorginstelling.

Hard werken                               

Bestuurder Walther Tibosch zegt echter geen reden te hebben voor paniek. ‘Novadic-Kentron heeft in 2014 een slecht jaar gedraaid. Door meerdere ingrepen hebben we de goede koers inmiddels te pakken. We moeten er hard voor werken, maar in 2015 boekten we al een klein plusje en we gaan er vanuit dat dit in 2016 ook gaat lukken.’

Novadic-Kentron kampte het afgelopen jaar met een terugloop van het aantal cliënten. Volgens woordvoerder Leon de Leijer zijn hier meerdere redenen voor te vinden. ‘Een van de oorzaken is het feit dat een deel van de zorg nu door gemeenten wordt geregeld. Mensen krijgen nu niet op tijd de juiste hulp toegewezen. Verder neemt ook landelijke capaciteit van zorginstellingen af.’ Dit komt mede door de bezuinigingen in de zorg.

Er werd ook meer zorg geboden dan uiteindelijk werd vergoed en bij declaraties ging het wel eens mis. Novadic-Kentron heeft daarom 3,3 miljoen euro opzij gezet om eventueel foutieve vergoedingen te kunnen terugbetalen aan verzekeraars. Na dit onderzoek kan de omzet van 2014 mogelijk worden bijgesteld.

Maatregelen

De instelling heeft vorig jaar al maatregelen getroffen om het voortbestaan van de organisatie te waarborgen. Zo werden er ruim 50 van de 1000 medewerkers ontslagen. Ook dit jaar zullen er nog enkele arbeidsplaatsen verdwijnen. Volgens Tibosch wordt nu veel beter gekeken naar wat de verzekeraars, gemeenten en justitie willen en daar wordt het personeel op afgestemd. Novadic-Kentron is bijvoorbeeld gestopt met schuldhulpverlening en doet bijna geen woonbegeleiding meer.

Victas

Novadic-Kentron is niet de enige zorginstelling met financiële problemen. Afgelopen week kreeg Victas uitstel van betaling. Zij zijn op 5 april failliet verklaard. In 2014 liet RoderSana Verslavingszorg zich failliet verklaren. Zij hebben inmiddels wel een doorstart gemaakt. Of er nog meer verslavingszorgcentra in moeilijkheden zitten, is vooralsnog niet bekend. De Leijer is echter van mening dat het een landelijk probleem is.

 

 

 

 

Reageer reacties (2)

Hans Rijneveld(06. april 2016)

Bonussen van in totaal 450.000 euro terwijl er al sprake was van financiele problemen. Ze zullen ongetwijfeld zwaar werk gehad hebben, overbelast maar van uitzonderlijke kwaliteit zijn geweest. Toch geen graai-cultuurtje? 

Jeannette Ooink(06. april 2016)

Dit is was Novadic-Kentron er zelf over zegt:

Berichten over jaarrekening 2014 onnodig somber: NK op goede weg om basis weer op orde te krijgen. https://t.co/A7e2n5YQRh

LEES MEER...