Meer aanleidingen voor alcoholisme dan gedacht

Mensen die hoger onderwijs hebben gevolgd of op jonge leeftijd beginnen met roken, lopen een groter risico om alcoholist te worden. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit van Glasgow, Schotland.

Voor het onderzoek werd het alcoholgebruik van 30.000 mensen uit Engeland, Wales en Schotland gemeten. Hieruit bleek dat alcoholisme veel meer meetbare aanleidingen heeft dan voorheen werd gedacht.

Roken

Jongeren met een kansarme achtergrond zijn bijvoorbeeld veel eerder geneigd om al vroeg te beginnen met roken. Dat kan er op latere leeftijd voor zorgen dat zij alcoholist worden. Zo drinken ze in hun tienerjaren vaak al wekelijks, wat voor alcoholisten betekent dat zij steeds meer gaan drinken naarmate ze ouder worden.

Studeren

Studenten, en met name vrouwen, die hoger onderwijs volgen hebben ook een vergrote kans op alcoholisme. Een verklaring hiervoor is de vrijheid die studenten hebben. Omdat ze vaak op kamers wonen is er geen controle meer van ouders. Verder hebben ze  een vriendengroep waarin stevig wordt gedronken. Michael Green, een van de onderzoekers, zegt dat deze mensen na hun studie nog net zo stevig drinken, omdat ze dit als normaal beschouwen.

Alcoholisme

Volgens Green is deze studie belangrijk om alcoholisme vroegtijdig te herkennen en aan te pakken. Zware drinkers waren voor dit onderzoek vrouwen die per week meer dan 14 en mannen die meer dan 21 alcoholconsumpties nuttigden per week.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...