Hulpvraag Belgen vaakst voor cannabis en amfetamine

In België is cannabis de drug waar verslaafde mannen het vaakst hulp voor vragen. Bij vrouwen zijn het stimulerende middelen zoals amfetamines en cocaïne. Dat blijkt uit recentelijk onderzoek door de Vlaamse Vereniging Behandelingscentra Verslaafdenzorg (VVBV).

In 2014 gingen ruim 5.000 Belgen in behandeling voor hun verslaving. Met name het aantal behandelingen voor cocaïne- of amfetamineverslaving neemt toe ten opzichte van 2013. Het aantal mensen dat hulp zoekt voor een verslaving aan heroïne of morfine neemt juist af.

17,5 procent van alle mensen die een behandeling startten was vrouwelijk. Dat is iets minder dan het Europese gemiddelde van 21 procent. De meest voorkomende drugs of choice bij deze vrouwen waren amfetamines, xtc en cocaïne, op de vierde plek staat cannabis. Bij de mannen is de volgorde juist omgedraaid.

De VVBV denkt dat er voor vrouwen een te hoge drempel is als het gaat om hulp zoeken. Volgens Dirk Vandevelde, voorzitter van de VVBV, moet er meer aandacht komen voor genderproblematiek bij verslaafden. Vandevelde: ‘Veel vrouwen hebben kinderen en willen die niet achterlaten. Daarom weigeren zij soms een behandeling. Zowel bij ambulante als bij klinische behandelingen moet worden nagedacht over de opvang van kinderen.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...