Aanbieders goksites rol in verslavingszorg

Morgen is de eindstemming over een nieuwe wet die online kansspelen reguleert. De meerderheid van de Tweede Kamer is voor. Wel wil staatssecretaris Dijkhoff aanbieders van goksites een belangrijke rol geven in de verslavingszorg.

De nieuwe regels van de wet zorgen ervoor dat gokbedrijven een vergunning kunnen krijgen voor goksites, als die op de Nederlandse markt zijn gericht. Zij moeten wel maatregelen nemen om verslaving te voorkomen.

Verslavingsfonds

Dijkhoff stelt voor dat zij 0,5 procent van hun bruto-omzet in een verslavingsfonds storten. Kooiman van de SP zou dat bedrag het liefst verdubbelen, maar Dijkhoff staat daar niet open voor zo lang het benodigde bedrag onduidelijk is. Verder kunnen verslaafden zich op dit moment vrijwillig laten registreren in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (CRUKS). Dat ontzegt hun de toegang tot gokfaciliteiten.

Kansspelbelasting

De Kamer bracht eerst nog een aantal veranderingen aan in het oorspronkelijke plan van het kabinet. Volgens de nieuwe wet wordt op gokken 29 procent kansspelbelasting geheven. Het eerdere voorstel ging nog uit van een lager tarief voor online gokken dan bijvoorbeeld voor gokken in een casino. Maar dat vond de Tweede Kamer niet meer van deze tijd.

Akkoord Eerste Kamer

Als na de eindstemming inderdaad blijkt dat de meerderheid voor is, is de wet nog geen feit. De Eerste Kamer moet er ook nog mee akkoord gaan.

Illegaal

Op dit moment zijn gokspelletjes zoals poker, bingo en sportweddenschappen in Nederland officieel niet toegestaan. Ook gokken Nederlanders al tijden op illegale sites en de staat verdient daar niets aan. In principe is het illegaal maar het wordt niet bestraft. Naar schatting loopt de staat per jaar zeker 45 miljoen euro belastinginkomsten mis.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...