Aanscherping tabakswet

Voor 20 mei 2016 moet de Nederlandse tabakswet zijn aangescherpt naar normen van de Europese Unie. De aanscherping heeft als doel om met name jongeren, maar ook andere bevolkingsgroepen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van roken en meeroken. Daarnaast wil de overheid ontmoedigen dat jongeren überhaupt beginnen met roken.

Daarom gaan burgers in de toekomst meer geïnformeerd worden over de ingrediënten van tabaksproducten. Ook komt er nadrukkelijke aandacht voor de gezondheidsgevolgen van het gebruik van tabaksproducten voor zowel rokers als meerokers.

Tevens wordt de verpakking van tabaksproducten anders dan sigaretten, zoals shagtabak en waterpijp, aangepast.  Deze worden voorzien van een algemene waarschuwing, informatieve boodschap en een gecombineerde gezondheidswaarschuwing met illustratie.

De leeftijdsgrens van 18 plus bij aankoop van tabaksproducten gaat ook gelden bij verstrekking van elektronische sigaretten of navulverpakkingen. 

Jaarlijks sterven in de EU bijna 700 duizend mensen aan de gevolgen van roken. Miljoenen mensen hebben aandoeningen die aan roken gerelateerd zijn, zoals kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegproblemen. In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 19 duizend mensen door roken en enkele duizenden als gevolg van meeroken. De aanscherping van de tabakswet geldt voor alle EU-lidstaten.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...