Het aantal mensen met obesitas blijft stijgen. In het jaar 2000 had, volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), 10% van de Nederlanders obesitas. In de afgelopen 23 jaar is dat percentage gestegen naar 16%.

Het hebben van obesitas brengt veel schadelijke gevolgen met zich mee. Zo komen niet alleen depressies vaak voor, ook hebben mensen met obesitas een kortere levensverwachting. Dit komt onder meer door een snellere ontwikkeling van: hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en slaapapneu. Uit onderzoek van Maastricht University uit 2022 blijkt bovendien dat overgewicht en obesitas Nederland ruim 79 miljard euro per jaar kost. Het is een grote last voor de gezondheidszorg en mensen die lijden aan obesitas zijn vaak minder productief.

Europa
In vergelijking met andere landen in Europa doen we het in echter Nederland goed. Nederland is op drie lnden na het land met het minste aantal mensen met obesitas. Malta kent met bijna 30 procent van de bevolking de meeste gevallen van obesitas. Mondiaal gezien zijn er ruim één miljard mensen met obesitas. Een grens die in 2030 werd verwacht maar die inmiddels al in 2022 is aangetikt.

Vormen
Er zijn drie vormen van obesitas: klasse één, twee en drie. Iedere vorm heeft andere gevolgen. Onder welke klasse je valt hangt af van je Body Mass Index (BMI). Van de drie vormen van obesitas komt klasse één het vaakst voor, aldus het CBS. De cijfers stijgen al sinds het eerste onderzoek in 1981. Vergeleken met toen is het aantal mensen met obesitas verdrievoudigd.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...