Alliantie Nederland Rookvrij krijgt award van WHO

De Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) kreeg deze week de World No Tobacco Day Award van de World Health Organization (WHO). De wereldgezondheidsorganisatie spreekt vooral haar waardering uit voor de Rookvrije Generatie, een initiatief dat de ANR in gang zette.

Met de Rookvrije Generatie wil de ANR ervoor zorgen dat kinderen rookvrij opgroeien. Daarmee draagt de organisatie bij aan een herdefiniëring van tabaksontmoediging, omdat de focus verlegd is naar het beschermen van kinderen, vindt de WHO. ‘Het draagvlak is toegenomen, cruciale stakeholders mengen zich in de strijd en er is een maatschappelijke beweging ontstaan’, schrijft de gezondheidsorganisatie in een persbericht.

Regeerakkoord
De ANR zorgde voor duizenden rookvrije sportclubs. Ook maakte bijna een kwart van alle Nederlandse gemeenten een beleid om tot een rookvrije generatie te komen. Daarnaast besloten verschillende bedrijven te stoppen met de verkoop van tabak. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van ANR, schrijft in het persbericht dat ook de politiek steeds meer maatregelen neemt om te voorkomen dat kinderen beginnen met roken. ‘Het opnemen van de Rookvrije Generatie in het regeerakkoord is daarin een belangrijk kantelpunt geweest. Wij zijn bijzonder trots dat dit veranderende landschap ook internationaal opgemerkt wordt en hopen hiermee andere landen te inspireren.’

De alliantie ontving één van de zes awards in Europa. 

14/6/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...