Anti-rook acties

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met de invoering van de Europese tabaksproductrichtlijnen. Vanaf 20 mei zullen tabaksproducten afschrikkende plaatjes bevatten en worden sigaretten met een smaakje, zoals vanille of chocoladesmaak, verboden. Daarnaast zullen mentholsigaretten na 2020 verdwijnen.

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) is erg blij met dit nieuws. Hij grijpt het wetsvoorstel om een verbod in te voeren op het verkopen van e-sigaretten onder jongeren aan.

Verbod roken op schoolpleinen

Ook wordt roken op schoolpleinen vanaf 2020 verboden. De Tweede kamer stemde in met het voorstel van de ChristenUnie om vanaf dat jaar alle schoolpleinen rookvrij te maken.

Uit onderzoek van de VO-raad, de organisatie van scholen in het voortgezet onderwijs, blijkt dat 53 procent van alle middelbare scholen en 6 procent van het middelbaar beroepsonderwijs in Nederland al een rookvrij schoolplein heeft.

Volgens het Longfonds begint de helft van de rokers met roken op het schoolplein: ‘Kinderen gaan sneller roken als hun vrienden dat ook doen; zien roken, doet roken.’ Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie is het hier mee eens. Om deze reden is zij heel blij dat er binnenkort geen sigaretten meer in en rond scholen te zien zijn. ‘Een grote stap voorwaarts voor de gezondheid van onze jongeren.’

In 2000 stelde oud-minister van Volksgezondheid Els Borst al voor om het roken van tabak op schoolplein te verbieden, het voorstel haalde het toentertijd niet in de Tweede Kamer.

 

Reageer reacties (1)

EllyCat(30. oktober 2018)

'Ademhalen kost jaarlijks 7 miljoen mensen het leven, waarschuwt het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tabaksrook maakt ieder jaar evenveel slachtoffers (bron: Reformatorisch Dagblad, dd. 2018-10-30)

*SPIEGELTJE SPIEGELTJE*

Wat mij betreft

ik wist van de sigaret

destijds nog maar net

Maar nu 

voordat ik stop

steek ik er nog eentje op

Want wat mij betreft

zijn eerst

de fatale vervuilers

aan zet

*EllyCat*

 

LEES MEER...