De app TikTok ligt onder vuur doordat het eetstoornissen in de hand zou werken. De advertenties op de app zouden pro-anorectische boodschappen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de vele jonge Tik Tok-gebruikers. Het bedrijf heeft als reactie op de kritiek nieuwe regels opgesteld.

TikTok, de app die laatste jaren enorm populair is geworden onder jongeren, is van vele kanten bekritiseerd. Zo schreef BuzzFeed News dat TikTok ‘bomvol’ pro-eetstoornis content zit, ondanks de strikte regels die de app beweert te hebben. Ook de Rolling Stones bekritiseerde TikTok omdat de app gevaarlijke diëten zou promoten. The New York Post schreef eerder dit jaar over de gevaren achter TikTok’s trend genaamd ‘wat ik eet in een dag’. Hierin laten TikTok-gebruikers via een video hun eetpatroon zien, waarin ze vaak extreem gezond of veel te weinig eten.

De vraag is alleen of het nieuwe beleid van de app daadwerkelijk zoden aan de dijk gaat zetten. De kern van het probleem zit namelijk in het algoritme waar de app mee werkt. Op de For You-pagina van de app worden eindeloos video’s weergegeven op basis van populariteit. Iemand kan dus ongevraagd video’s binnenkrijgen waarin eetstoornis gerelateerd gedrag wordt aangemoedigd. Dit zou schadelijk kunnen zijn voor het eigen lichaamsbeeld van de app-gebruikers.

De app zegt ook samen te gaan werken met The National Eating Disorder Association. TikTok wil onveilige hashtags en zoektermen omtrent eetgedrag omleiden naar de hulplijn van de vereniging.   

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...