Appelvrouwen meer risico op eetbuien

Door een negatiever zelfbeeld lopen vrouwen met een appelvormig figuur meer risico op eetbuien.

Vrouwen die meer vet opslaan rond hun middel en billen, het zogenaamde appelvormige figuur, lopen meer risico op het krijgen van eetbuien, omdat zij een negatiever zelfbeeld zouden hebben.
Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Drexel in Philadelphia.
De studie onderzocht de link tussen het figuur en de invloed daarvan op het lichaamsbeeld en eetgewoontes. Vrouwen met een appelvormig figuur zouden een negatiever zelfbeeld hebben en dat zelfbeeld zou het risico op vreetbuien kunnen verhogen. Die vrouwen raken in een soort vicieuze cirkel: Het gevoel van controleverlies is een belangrijke factor in de ontwikkeling van eetbuien, en juist dat controleverlies wordt in de hand gewerkt door een negatief zelfbeeld.
Het zou ook biologisch invloed kunnen hebben, zo zegt hoofdauteur Laura Berner, omdat vetcellen signalen naar de hersenen sturen over honger en verzadiging. Maar om daar meer zekerheid over te hebben is er meer onderzoek nodig.
Berner: ‘Eetstoornissen die vroeg ontdekt worden, kunnen succesvoller behandeld worden. Bestaande eetstoornissen worden vaak op psychologisch vlak behandeld, en we weten te weinig over de biologische factoren die invloed hebben op het ontwikkelen van een eetstoornis.’
 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...