Aretha

Aretha Franklin, de Queen of Soul die gisteren op 76-jarige leeftijd stierf aan alvleesklierkanker, kampte in haar leven met alcoholisme en depressies. Maar we kennen haar natuurlijk vooral van haar prachtige muziek en dijk van een stem.

Franklin werd geboren in 1942 in Memphis. Al op haar 14e bracht de zangeres haar eerste plaat uit. Schrijnend genoeg had ze toen ook al twee kinderen gekregen. Ondanks de schande die dat met zich meebracht in de jaren ‘50, stootte Franklin door tot de grote artiest die ze werd. Met onder andere de onsterfelijke nummers R.E.S.P.E.C.T, Think en You make me feel.

Boos over biografie
Op haar 19e trouwde Franklin met haar manager Ted White. Het gerucht ging dat in het huwelijk sprake was van huiselijk geweld. Franklins vriendin Ruth Bowen zei eerder in een interview dat Aretha ongelukkig was en troost zocht in alcohol, sigaretten en eten.
Hoewel Franklin nooit erkende dat ze een probleem had met alcohol, was ze wel open over haar tabaksverslaving (ze stopte in de jaren '90 met roken). In 2014 verscheen een biografie waarin haar alcoholisme prominent aanwezig was, Franklin zei in interviews dat mensen hun geld daar niet aan moesten besteden omdat het een ‘trashy’ boek was.

Ziekte
De laatste jaren ging de gezondheid van Franklin achteruit. In 2010 werd bekend dat ze aan alvleesklierkanker leed. Uiteindelijk stierf ze daaraan op 16 augustus 2018.

17/08/2018

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...