Arnt Schellekens benoemd tot hoogleraar

Arnt Schellekens is met ingang van 1 januari 2020 benoemd tot hoogleraar Verslaving en Psychiatrie aan het Radboudumc. Dat maakte het academisch ziekenhuis in Nijmegen vandaag bekend.

Schellekens studeerde geneeskunde aan de Radboud Universiteit en behaalde in 2003 cum laude zijn master geneeskunde. Hij specialiseerde zich tot psychiater en promoveerde in 2011 op onderzoek naar alcoholverslaving. Hij richtte zich daarin vooral op de relatie tussen genetische en omgevingsfactoren. Sinds 2012 is hij als psychiater werkzaam in het Radboudumc, waar hij zich specialiseerde in verslaving en waar hij vanaf 2017 hoofd is van de medisch-psychiatrische opnameafdeling.

Onderzoek
Schellekens onderzoekt neurobiologische en psychologische mechanismen die bijdragen aan verslaving en hoopt een verklaring te vinden voor het feit dat patiënten met verslavingsgedrag vaak ook lijden aan andere psychiatrische stoornissen (bijvoorbeeld ADHD en depressie) of omgekeerd. Schellekens: 'Mijn doel is om wetenschap met praktijk te verbinden en zo bij te dragen aan verdere verbetering van de behandeling van patiënten die kampen met verslavingsproblematiek. Ik richt me daarbij op de integratie tussen verslaving en andere psychiatrische problemen en tussen bio-psycho-sociale aspecten. We moeten af van het hokjes denken op deze punten. Daarnaast geloof ik heel erg in de winst van gepersonaliseerde zorg: dus nog beter kijken naar welke behandelingen welke patiënt op welk moment nodig heeft. Daar wil ik ook graag meer onderzoek naar gaan doen.'
Zijn uiteindelijk doel is om met deze inzichten effectievere behandelingsstrategieën te ontwikkelen. Behalve psychiater, is Schellekens ook onderzoeker binnen het Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en Gedrag en postdoctoraal onderzoeker bij het Nijmegen Institute for Scientist Practitioners in Addiction (NISPA), waarvan hij sinds 2015 ook wetenschappelijk directeur is.

Datum 26-02-2020

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...