Eén op de drie Maag-Darm-Leverartsen (MDL) ziet dagelijks mensen waarbij alcoholgebruik heeft bijgedragen aan een maag-, darm-, of leverziekte. Zij pleiten voor meer en betere opvang- en hulpprogramma’s voor mensen die willen minderen of stoppen met drinken.

Dat blijkt uit een peiling waar 71 MDL-artsen in het hele land aan meededen. Overmatig alcoholgebruik zou kunnen teruggedrongen worden door vroegsignalering en verschillende maatregelen vanuit de overheid. 

Maatregelen

'Vroegsignalering gaat over activiteiten waardoor alcoholproblemen zo snel mogelijk worden vastgesteld en aangepakt door professionals, naasten of drinkers zelf', vertelt Ninette van Hasselt, programmahoofd alcohol van het Trimbos-instituut. Maar er is meer nodig. 'We weten heel goed wat werkt. Dit zouden we intensiever moeten toepassen: beperken van alcoholmarketing, verhogen van de prijs van alcohol en verminderen van de beschikbaarheid. Bij dat laatste moet je denken aan maatregelen zoals minder late sluitingstijden van cafés.'

Taak van MDL-artsen

MDL-artsen zien een belangrijke taak om meer te doen aan alcoholpreventie. Volgens eigen zeggen doet 45 procent van de MDL-artsen al aan preventie.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...