Bij Netflix paffen ze erop los

In ‘Netflix originals’ wordt veel gerookt, meer dan in programma’s van de traditionele televisie. Dat blijkt uit een onderzoek van Truth Initiative, een Amerikaanse antitabaksorganisatie.

In de series Stranger Things, Orange is the New Black en House of Cards wordt het meest gerookt. De organisatie keek naar veertien series die populair zijn onder 14 tot 25-jarigen. Slechts de helft van die series verschijnt op Netflix, toch kwamen 319van de bijna 500 getelde ‘tabaksincidenten’ in die series voor. 182 daarvan kwamen voor rekening van Strangers Things.

Romantiseren en normaliseren
Truth Initiative is bang dat roken op deze manier genormaliseerd wordt, of zelfs aantrekkelijk wordt voor jongeren. CEO Robin Koval: 'Streamingsdiensten zijn verantwoordelijk voor een indringende heropleving van roken op het scherm en het romantiseren en normaliseren bij miljoenen jonge mensen van een dodelijk middel.'

Geen afspraken
Streamingsdiensten hebben geen afspraken met adverteerders of overkoepelende tv-zenders en hebben dus minder moeite met het tonen van ‘bezwaarlijke’ scènes.

22/03/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...