Volkorentarwe, volkorenrogge en volkorenhaver zijn gezond voor het hart. Hoe meer je ervan eet, hoe minder hartziekten je krijgt en hoe kleiner de kans aan hart- en vaatziekten te overlijden. Dat blijkt uit uitgebreid Amerikaans onderzoek.

Onderzoekers van Harvard hielden tussen 1984 en 2010 bij wat 120.000 mannen en vrouwen aten, waarvan ze ziek werden en waar ze aan overleden. Elke volkorenboterham méér per dag (en minder van iets anders) verlaagt de kans om vroegtijdig te sterven met 5 procent. Het gezonde nieuws over graan is een klap voor de anti-tarwetrend die de afgelopen jaren de dieetmode in Nederland overheerst. De inspirator daarvan is de Belgische arts Kris Verburgh die in zijn boek De Voedselzandloper granen en zetmeel sterk afraadt. Het boek stond ruim twee jaar in de top 60 in Nederland.

De onderzoekers zien bewijs dat het vervangen van een dagelijks portie rood vlees door een portie volkoren granen de sterfte in de komende jaren zelfs met 20 procent laat dalen. Wie uitgezeefde meelproducten laat staan en in plaats daarvan volkoren neemt, verlaagt zijn vroegtijdige doodskans met 8 procent. In eerder onderzoek werd al aangetoond dat de kans op darmkanker iets afneemt door volkorenproducten. Op andere kankersoorten hebben volkorentarwe, -haver en -rogge geen invloed.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...