Campagne over het gevaar van gamen

Binnenkort begint in België een campagne waarin gewaarschuwd wordt tegen te veel gamen. 'Vanuit de scholen krijgen we steeds meer klachten dat jongeren er versuft bij zitten en dat hun persoonlijke hygiëne achteruitgaat door urenlang te gamen', aldus Mia Debock van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD).

80 procent van de jongeren gamet minstens één keer in de week, ongeveer 10 procent daarvan besteedt er zo'n twee uur per dag aan. Volgens de VAD hoeft dat op zich geen probleem te zijn. Behalve dat het een populaire vorm van ontspanning is, zijn er ook andere positieve aspecten aan verbonden (het kan bijvoorbeeld ingezet worden als onderwijsmiddel). Bij slechts 1,2 procent van de jongeren is er sprake van problematisch gamegedrag.

Gamen is volgens Debock een belangrijk onderdeel van de vrijetijdsbesteding. De vereniging wil er volgens haar alleen op wijzen dat het ook een hobby is die uit de hand kan lopen.

Daarom is de VAD niet blij met alle nieuwskoppen van de afgelopen dagen. Dat gamen even gevaarlijk zouden zijn als alle drugs is overdreven. Er moet geen sprake zijn van angstzaaierij. De nieuwe campagne zou slechts voor meer bewustwording moeten zorgen bij ouders, scholen, lokale overheden en preventiewerkers.


 

Reageer reacties (1)

Linda(16. juli 2015)

Ik heb begrepen dat onderzoeken hebben aangetoond dat in de leeftijds groep tussen de 8 en 12 jarigen er alleen al in nederland 80.000 gameverslaafden zijn.                                                                        Ik vind dit schrikbarende cijfers, daar ik weet waar dit allemaal naar toe lijd, Ik gun geen enkel kind de lijdensweg die ik in mijn actiefe verslaving heb moeten doormaken...

LEES MEER...