Campagne ‘puberhersenen in ontwikkeling’

De hersenstichting komt met een nieuwe brochure en campagne over puberhersenen in ontwikkeling.

Steeds meer ouders zijn op zoek naar informatie over dit onderwerp, vaak gaat deze nieuwsgierigheid ook over de schadelijkheid van stoffen voor de hersenen zoals alcohol, te weinig slaap of pesten. Dit is ook de reden dat de Hersenstichting met deze campagne komt, zij krijgen steeds meer vragen van ouders over dit onderwerp.

De brochure geeft op een handzame manier inzicht in de ontwikkeling van de hersenen van een puber. Hierin staan ook verschillende tips in over hoe je het beste om kunt gaan met het pubergedrag, hier kunnen ouders gebruik van maken. De campagne probeert zo veel mogelijk ouders te bereiken, ook de ouders die niet graag een boek lezen over dit onderwerp of nauwelijks naar ouderavonden gaan.

Dr. Laura Smit-Rigter, projectleider Gezonde Hersenen bij de Hersenstichting: ‘Neem alcohol als voorbeeld. Een regelrechte bedreiging voor de gezonde ontwikkeling van puberhersenen. Ook pubers weten dat, maar zodra ze met vrienden zijn, is het op dat moment belangrijker voor ze om erbij te horen. Hun hersenen zijn namelijk extra gevoelig voor acceptatie en fysieke pijn voelen bij afwijzingen.’ Als ouders weten hoe de puberhersenen in elkaar zitten, kan het makkelijker zijn om afspraken te maken over alcoholgebruik. Volgens Smit-Rigter werken duidelijke regels het beste. ‘Daarbij helpt het als ouders zelf het goede voorbeeld geven, weten we ook uit onderzoek.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...