Carnaval zorgt voor discussie alcoholleeftijd

Onder de 18 geen druppel. De eerste ‘carnaval van nix’ komt eraan. Althans, dat is de bedoeling van de nieuwe wetgeving. Gemeenten laten echter weten geen extra leeftijdscontroles uit te voeren en verschillende kroegbazen hebben aangegeven dat controleren onmogelijk is.

Komend weekend gaat carnaval van start. Verschillende Limburgse en Brabantse gemeenten kondigen aan geen extra controles uit te voeren op minderjarigen die illegaal aan het bier gaan. De burgemeester van Venlo noemt alcoholcontrole tijdens carnaval ‘gekkenwerk’. Het is volgens hem veel te druk. Bovendien is iedereen verkleed en geschminkt, ‘waar begin je dan? Moeten we dan eerst hun gezicht schoonboenen om te zien of ze boven de 18 jaar zijn?’ Daarnaast zorgt het volgens de burgemeester voornamelijk voor problemen, omdat controles agressie en vandalisme uitlokken.

Andere steden zoals Maastricht, Sittard, Venray, Tilburg en Breda sluiten zich daarbij aan. Ze zijn van mening dat Carnaval een feest moet blijven. Wel laten ze weten dat er afspraken gemaakt zijn tussen horeca en lokale overheden. Den Bosch neemt de wetgeving serieus en stuurt 11 bijzondere opsporingsambtenaren de stad in om jongeren te controleren.

Gemeente Maastricht denkt een oplossing te hebben voor de alcoholcontroles tijdens carnaval. Er komen twee alcoholvrije tenten voor jongeren onder de 18 jaar, zodat zij niet in aanmerking komen met alcohol. Of dat gaat werken is nog maar de vraag. ‘Misschien dat een biertje iets minder belangrijk wordt gevonden als men met eigen leeftijdsgenoten en eigen muziek is. Daarnaast zijn veel jongeren verstandig genoeg om alcohol te laten staan’, aldus de woordvoerder van de tenten.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...