China verbiedt productie fentanyl

Alle varianten van de pijnstiller fentanyl zijn vanaf mei verboden in China. Dat maken de autoriteiten in Beijing bekend. Eerder beloofde het land aan de Verenigde Staten maatregelen te nemen tegen de productie van fentanyl-achtige stoffen. Die zorgen in Amerika jaarlijks voor tienduizenden doden.

Met het verbod wil de Chinese overheid voorkomen dat producenten steeds nieuwe medicijnen ontwikkelen waarin fentanyl zit. De verslavende stof is vijftig keer zo sterk als heroïne en wordt in de Verenigde Staten beschouwd als de grootste probleemfactor in de opiatencrisis. Jaarlijks zorgt de drug namelijk voor bijna 75.000 doden als gevolg van een overdosis. Omdat het grootste deel van de stof uit China komt, ziet de VS het liefst een verbod. Uit onderzoek van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA blijkt, dat wanneer China een fentanyl-variant verbiedt, de stof ook minder te vinden is in de VS.

‘VS moet orde op zaken stellen’  
China ontkent echter een grote fentanylbron te zijn voor de VS. ‘ Ze zijn zelf de belangrijkste factor in het misbruik van fentanyl in hun land’, zegt vicevoorzitter Liu Yuejin van de Chinese nationale anti-drugscommissie. Yuejin vindt dat de VS orde op zaken moet stellen.
President Xi Jinping beloofde Donald Trump afgelopen november op te treden tegen het middel. Enkele dagen later zei Trump het een goed idee te vinden als China producenten van fentanyl de doodstraf geeft.

 02/04/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...