Het drugs- en alcoholgebruik onder kwetsbare jongeren is gestegen tijdens de pandemie. Dit blijkt uit de Antenne Regiomonitor 2020-2021.

Eenzaamheid, stress, angst of uit opstand tegen de opgelegde maatregelen zijn redenen dat een deel van deze groep de middelen gebruiken. De pandemie zorgde ook voor een gebrek aan perspectief onder een groot deel van de kwetsbare jongeren. ‘Als jongeren de juiste copingstrategieën missen om met ingrijpende situaties om te gaan is dit een riscofactor voor verslaving’, zegt Melissa Boekholt van onderzoeksbureau Antenne.

Stigma op drugs
Volgens Boekholt kleeft aan het gebruik van drugs een stigma dat de juiste zorg in de weg kan staan. ‘Jongeren durven bijvoorbeeld niet over hun middelengebruik te praten en daardoor vragen ze niet om hulp.’ Een preventieve aanpak op drugsgebruik werkt, maar er zullen altijd jongeren zijn die gaan blowen of drinken. ‘Juist daarom is het van belang dat we deze groep ondersteunen met voorlichting om bijkomende schade zoveel mogelijk te beperken.’  

Reageer reacties (2)

KtdEJpPiHr(18. december 2021)

kAbIDZYUwQoPgxVX

LyjgeGCTvXZ(18. december 2021)

qePLkgMujxvnaJUA

LEES MEER...