De dodenlijst

Het is december en dus is het tijd voor... Juist. Lijstjes. Vergeet Sint en Piet, laat de Kerstman links liggen en bak al helemaal geen oliebollen. Decembermaand is lijstjesmaand. Vandaag een lijstje met celebrities die ons het afgelopen jaar -direct of indirect- zijn ontvallen door verslaving.

Mindy McCready 30-11-1975 – 17-02-2013
De Amerikaanse countryzangeres Mindy McCready schoot zichzelf op 37-jarige leeftijd dood. Ze begon haar zangcarriere in 1995 en bracht vijf albums uit. Haar grootste hit is Guys do it all the time. Daarnaast was McCready de vijfde celeb die stierf na deelname aan het televisieprogramma Celebrity Rehab. In deze typische Amerikaanse realityshow kicken sterren op televisie af van hun verslaving. De Amerikanen – maar ook wij Nederlanders – konden voor de buis genieten van heuse catfights en rondvliegend meubilair. Ook voor een uitbreiding van ons scheldvocabulaire konden we ons hart ophalen. Na Mike Starr, Jeff Conaway, Rodney King en Joey Kovar stierf dus ook Mindy McCready niet lang na de show. Zij was de enige die niet direct aan de gevolgen van haar alcohol- en drugsverslaving, maar door zelfmoord stierf.

Chris Kelly 11-06-1978 – 01-05-2013
Jump jump!! Kriss Kross will make you, jump jump!! Daarin hebben ze gelijk gekregen. De jaren negentig jeugd heeft wat afgesprongen op dat lied van Kriss Kross, de rapformatie die bestond uit Chris Kelly (Mac Daddy) en Chris Smith (Daddy Mac). Op het moment van springen was Kelly dertien jaar. Eenentwintig jaar later werd hij bewusteloos aangetroffen in zijn woning. Later overleed hij in het ziekenhuis aan een overdosis cocaïne en heroïne. Zijn moeder verklaarde dat Mac Daddy een verleden heeft met drugsverslaving.

Jeff Hanneman 31-01-1964 – 02-05-2013  
Van country en rap gaan we door naar snoeiharde gitaren. Jeff Hanneman was een van de twee gitaristen van de Amerikaanse metalband Slayer. De vleesgeworden defenitie van het woord ruig was al langere tijd verslaafd aan alcohol. In 2011 stopte zijn carrière bij Slayer al, nadat hij door de beet van een giftige spin langere tijd in het ziekenhuis lag. In 2013 overleed hij door acuut leverfalen. In een interview zei zijn vrouw Kathryn: 'I couldn't stop Hanneman drinking.' Klein detail: een van zijn gitaren heeft een opdruk van een Heineken bierviltje, maar in plaats van de naam van de brouwerij staat er 'Hanneman' op.

Cory Monteith 11-05-1982 – 13-07-2013
Een overdosis heroïne en alcohol maakte een eind aan het knappe koppie van de 31-jarige Cory Monteith. De acteur, die de populaire Finn Hudson speelde in de vrolijke serie Glee, was in zijn tienerjaren al verslaafd aan drugs. Op zijn negentiende werd hij opgenomen in een verslavingskliniek. In 2011 zei hij daarover in een interview dat hij van geluk mocht spreken dat zijn verslaving hem toen niet fataal is geworden. Toen hij bekend werd, begon hij wederom met drugs. Begin 2013 liet hij zich opnieuw opnemen, maar het mocht niet baten. Afgelopen zomer stierf hij. Niet veel later werd bekend dat de hele serie Glee zal stoppen. Het overlijden van de hoofdrolspeler is een van de redenen.

Lisa Robin Kelly 05-03-1970 – 14-08-2013
De Amerikaanse actrice Lisa Robin Kelly verscheen voor het eerst op televisie in de wereldberoemde serie Married With Children. Daarna was ze te zien in onder andere The X-files, Charmed en Sisters, maar ze brak pas echt door in The 70's show. Sinds 2010 werd de actrice regelmatig opgepakt in verband met openbare dronkenschap. Haar alcoholverslaving liep steeds verder uit de hand en op 12 augustus van dit jaar liet ze zich opnemen in een verslavingskliniek. Twee dagen later stierf ze, volgens een arts van de kliniek aan een embolie. De patholoog-anatoom werd echter nooit opgeroepen en zonder lijkschouwing kan er ook geen bloedpropje worden ontdekt. De politie noemt de dood van Kelly dus nog altijd mysterieus.

Lou Reed (02-03-1942 – 27-10-2013)
Dat alcohol nog lange tijd na een actieve verslaving voor dodelijke gevolgen kan zorgen, bewijst gitarist en zanger Lou Reed. Jarenlang was hij verslaafd aan heroïne, speed, coke, alcohol en gamen. Voor zijn dood was hij alweer een aantal jaren nuchter, maar zijn lever was zo beschadigd dat een transplantatie noodzakelijk was. In april werd hij geopereerd, maar zijn toestand bleef verslechteren en een aantal maanden later stierf hij. Reed kreeg vooral bekendheid met de band The Velvet Underground. In 1970 begon hij echter een solocarrière en werd hij nog bekender met hits als Walk on the wild side en Perfect day.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...