Britse onderzoekers beweren dat huisartsen op basis van twéé vragen in kunnen schatten of iemand verslaafd is, of groot risico loopt op verslaving.

Nu is het vaak zo dat (huis)artsen zich bij hun diagnose laten leiden door vragenlijsten die soms langer zijn dan tien vragen. Onzin, vinden de Britten. De vragen zijn: ‘ Hoe vaak drink je meer dan zes glazen bij één gelegenheid?’ En ‘Is er als gevolg van je alcohol of druggebruik het afgelopen jaar iets gebeurd waarvan je zou willen dat het nooit gebeurd was?’.   De onderzoekers hebben zich hierbij gebaseerd op de resultaten van 17 eerdere studies. In 90,7% van de gevallen bleek op basis van deze twee vragen correct vast te stellen of er sprake is van (potentiële) verslaving.

Artsen hoeven in Nederland niet hun patiëntenbestand actief te scannen op verslaafden. Maar als een arts een scan wil maken, dan kan het op deze manier snel en efficiënt gebeuren.

 

Reageer reacties (2)

Marijke(10. juli 2014)

Op basis van welk onderzoek vermelden jullie dit nieuwtje? Ik ben benieuwd naar de originele bron!

Ingrid(13. juli 2014)

Deze antwoorden op deze twee vragen hadden bij mij inderdaad verslaving correct naar boven gehaald, maar ik vraag me af of ik ten tijde van aktieve verslaving ook eerlijk geantwoord had. Denial=don't even know I'm lying

LEES MEER...