Dit bewijst dat de tabakslobby heel machtig is

De tabakslobby heeft meer macht dan men denkt. Sigarettenfabrikant Phillip Morris probeert met gefinancierde ‘innovatieve projecten’ een verband aan te tonen tussen terrorisme en sigarettensmokkel. Ondanks dat eerder is gebleken dat dat verband niet bestaat, pikken beleidsmakers het volgens de NRC op.

Tabaksreus Phillip Morris ondersteunt ‘innovatieve projecten tegen illegale handel’. Het bedrijf probeert hiermee de omzet te verbeteren. Bijna 9 procent van de jaarlijkse totale afzet (44,7 miljard sigaretten) wordt namelijk illegaal verhandeld. Door terroristen bij dit probleem te betrekken, probeert Phillip Morris regeringen te stimuleren om de tabakssmokkel tegen te gaan.

‘Inkomsten voor terreurgroepen’
Wat blijkt is dat de betaalde studies hun weg vinden naar beleidsmakers. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) verwees de Tweede Kamer onlangs naar een door Phillip Morris gefinancierd rapport. Ook een Europees Parlementslid pleitte in november voor een nieuw systeem om gesmokkelde sigaretten te onderscheppen. Eurocommissaris Günther Oettinger speechte in maart nog dat ‘illegale tabakshandel een grote bron voor inkomsten is voor terreurgroepen’. ‘Het meeste terrorisme wordt gefinancierd uit legale middelen’, zegt terreurdeskundige Beatrice de Graaf vandaag in de NRC. ‘Uit geen enkel serieus terrorismeonderzoek blijkt dat Europese jihad haar strijd financiert met illegale tabakshandel’, aldus De Graaf.

26/09/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...