Doktersverklaring nodig voor magere modellen

Parijs staat bekend als de stad van de mode, maar vanaf vandaag ook als de eerste modestad waar magere modellen een doktersverklaring nodig hebben om te kunnen werken. Het parlement stemde al in 2015 in met deze wetgeving, maar deze week werd het definitief.

De wet geldt uiteraard ook in de rest van het land en is bedoeld om gevaarlijk ondergewicht te voorkomen bij jongeren die zich spiegelen aan een onhaalbaar schoonheidsideaal. Met een medisch bewijs moeten modellen kunnen aantonen dat hun gewicht in verhouding is met hun lengte (BMI-index). Werkgevers die dat niet controleren kunnen een gevangenisstraf krijgen van zes maanden en een boete van 75.000 euro. De regering maakte in het Franse staatsblad de details bekendgemaakt van de wet.

De vooruitstrevende Franse regelgeving wordt vanaf oktober overigens nog verder uitgebreid. Als modellen slanker zijn gemaakt op reclame- en glamourfoto’s (door middel van programma’s als Photoshop), dan moet dat duidelijk worden vermeld bij de foto.

Ook elders in Europa gaan stemmen op om het gebruik van hele magere modellen te verbieden. In Israël is dat al het geval. In Nederland zijn we nog niet zo ver. Wel is er vorig jaar een overeenkomst gesloten tussen 20 modellenbureaus om te dunne meisjes te weren.

Datum: 09/05/2017  

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...