Drugs opsporen met je vingerafdruk

In een paar seconden cocaïne opsporen via iemands vingerafdruk. Wetenschappers van de Britse universiteit van Surrey ontwikkelden een techniek die dit mogelijk maakt. Ze werkten hierbij onder andere samen met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

In hun studie namen de onderzoekers vingerafdrukken van twee verschillende testgroepen af. De ene bestond uit patiënten in verslavingsklinieken en de andere uit mensen van wie niet bekend was of ze drugs gebruikten. Voordat ze hun vingerafdrukken afstonden, moesten ze eerst op verschillende manier hun handen wassen.

De afdrukken werden vervolgens op speciaal papier gezet, waarna de wetenschappers zochten naar sporen van benzoylecgonine en methylecgonine (omzettingsstoffen van cocaïne). Wat blijkt? Zelfs na het handenwassen waren de stoffen nog terug te vinden in de vingerafdrukken.

‘Het is de eerste keer dat we deze techniek hebben gebruikt om drugs in vingerafdrukken te detecteren en onze resultaten laten zien dat de techniek 99 procent effectief is om cocaïnegebruik aan te tonen’, vertelt een van de onderzoekers.

In de toekomst is het volgens het onderzoek waarschijnlijk ook mogelijk om andere middelen, in de drugsgroep van cocaïne, te vinden met de vingerafdruktechniek.

Datum: 22-09-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...