Drugslobby té belangrijk voor Amsterdamse politiek

Als het aan de Amsterdamse politiek ligt, heeft de drugslobby het voor het zeggen. Linkse en liberale partijen weigeren coffeeshops in de omgeving van scholen te sluiten.

Zij hechten meer waarde aan de belangen van coffeeshophouders, drugsgebruikers en drugstoeristen dan aan de scholen en kinderen. Dat schrijven CDA’ers Marijke Shahsavari en Michel Rog in een opiniestuk.

Vijftien coffeeshops in de omgeving van scholen mogen open blijven. Dit besloten alle partijen in de Amsterdamse gemeenteraad, behalve het CDA. Alle partijen, behalve het CDA, werken er voor om de coffeeshops in de buurt van scholen te laten bestaan. Verder zijn er plannen om meerdere coffeeshops in woonwijken te openen aangezien die daar nog niet aanwezig zijn.

Shahsavari gelooft niet ‘dat de buurt hier gezelliger op wordt’. Het CDA neemt dit erg serieus: ‘Amsterdam heeft namelijk een serieus drugsprobleem, en dat gaat ook zeker om wat liefkozend 'softdrugs' worden genoemd.’ Volgens het CDA dreigt drugsgebruik steeds ‘normaler’ te worden, en dat niet alleen in Amsterdam. Zij vinden dat drugsgebruik, zeker onder jongeren, nooit mag normaliseren en dus ook niet legaliseren.

Vergeleken met tien jaar geleden is het aantal problematische cannabisgebruikers in Nederland verdubbeld. Daarnaast hebben de Amsterdamse ambulances en spoedeisende hulp tussen 2009 en 2014 ongeveer 5500 drugsincidenten geregistreerd. De helft van deze gevallen is veroorzaakt door het gebruiken van cannabis op zich, de combinatie van cannabis met andere soorten drugs is hier niet bijgeteld. Dat is twee keer zoveel als in andere regio’s.

Koen Burgerhout, woordvoerder van Youz, het jongerenmerk van Antes, is van mening dat cannabis te vaak wordt gezien als ‘onschuldig’. ‘Cannabis is schadelijk voor jongeren, de hersenen ontwikkelen tot je 24ste en cannabis heeft daar negatieve  invloed op. Juist voor jongeren is dit risicovol, dit wordt vaak onderschat.’ De drug kan ook invloed hebben op de schoolprestaties: ‘Als je één keer per week een jointje rookt kan het zijn dat je je de rest van de week slecht kan concentreren, ook beïnvloedt het je geheugen en oordeelvermogen. Dit kan gewoon verschil maken tussen een mavo of –havoniveau. Cannabis en jeugd gaat simpelweg gewoon niet samen . Coffeeshops in de buurt van scholen stralen “onbedoeld” uit dat cannabis gebruik normaal is, en dat is nu precies wat we jongeren niet moeten leren.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...