E-sigaret zet sneller aan tot ‘echt’ roken

Tieners die normaal gesproken niet aan echte sigaretten zouden beginnen, worden daar wel toe verleid door het gebruiken van de e-sigaret.

Een onderzoeksteam van de universiteit van Zuid Californië onderzocht het rookgedrag van 3310 veertien- en vijftienjarigen in Los Angeles.

Laag risicoprofiel
Tieners met een laag risicoprofiel, die normaal gesproken niet zouden experimenteren met tabak, doen dat wel met de e-sigaret. De negatieve associatie is bij de elektronische sigaretten minder ‘erg’ dan bij gewone sigaretten. Onderzoeksleider Adam Leventhal: ‘Dat tieners met zwaardere psychische- en gedragsproblemen een hoger risico lopen op een nicotineverslaving, is bekend. Bij tieners met een laag risicoprofiel is dat veel minder het geval. Deze elektronische sigaretten kunnen echter wel sneller leiden tot het eerder gebruiken van gewone sigaretten. Als jongeren vroeg in de adolescentie beginnen te roken, lopen ze een groter risico om als volwassene gewone tabaksgebruikers te worden en slachtoffer te worden van ziektes die met tabak zijn gerelateerd.’

De e-sigaret wordt door veel instanties en voorstanders aangeraden aan rokers, om van het echte roken af te komen. Volgens dit onderzoek is er dus ook een keerzijde als het gaat om beginnen met de e-sigaret.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...