Eetstoornissen bij volwassenen – nieuwe cijfers

Dat eetstoornissen niet alleen voor jonge meisjes zijn ‘weggelegd’, wisten we al. Brits onderzoek publiceert nu echter ook harde cijfers, over eetproblemen bij mensen van middelbare leeftijd.

Van de vrouwen tussen de 40 en 50 jaar kampt 3 procent met een eetstoornis. 15 procent van de 5658 onderzochte vrouwen heeft ooit in het leven een eetstoornis gehad.
Tussen de 15 en 30 jaar kampt zo’n 10 procent met anorexia, boulimia of eetbuistoornis.

Nadia Micali, onderzoeker aan University College London, geeft aan dat deze vrouwen minder snel hulp zoeken en dat daar nog meer onderzoek voor nodig is. ‘Veel van de vrouwen d vertelden ons dat het de eerste keer was dat ze over hun problemen met eten praatten. We moeten achterhalen waarom zij niet eerder hulp zochten.’

Volgens het onderzoek verhoogt het risico op een anorexia of boulimia met 4 tot 10 procent als de vrouw een ‘ongelukkige jeugd’ heeft gehad.  Seksueel misbruik in de kindertijd is een grote risicofactor voor alle type eetstoornissen. Een goede relatie tussen moeder en dochter zou het risico op een eetprobleem juist weer met 20 procent doen afnemen.

Datum: 18/01/2017

 

Reageer reacties (2)

robert verhaeg(18. januari 2017)

Prima dat er aandacht aan gegeven wordt :+30 / +40 /+50...met een eetstoornis. Maar jammer dat er zo goed als niets over 'mannen' met een ES wordt vermeld. Deze zijn er ook... Ik heb me in al mijn opnames er alleen bij gevoeld wat dan ook geen positief resultaat heeft gekend. Indien er iemand advies heeft...GRAAG

Charlie Paludanus(23. januari 2017)

Hi Robert, ik me heel goed voorstellen dat je je daarin alleen kunt voelen. Het wordt vaak als 'vrouwen-ding' gezien waardoor ook huisartsen en mannen vaak niet (willen) denken aan een eetstoornis. Volg je eigen gevoel en behoeftes en zoek wat bij jou past. Het kan ook helpen om te kijken naar de overeenkomsten i.p.v. de verschilen of om uit te spreken waarin jij je zo alleen voelt. En een oproep aan ervaringsdeskundige mannen om hun verhalen te delen. Dat helpt denk ik ook. 

LEES MEER...