Eetverslaafd in december: 8 tips

December kan een lastige maand zijn voor mensen met een eetverslaving. Overal lekkere hapjes, familieleden die graag willen dat je hun culinaire hoogstandjes proeft en urenlange diners aan verleidelijke tafels. Daarom heeft Lef 8 tips voor je om met zo min mogelijk stress van de feestdagen te genieten.

 

  1. Onderhoud contact met sponsors en bezoek meetings, juist in december.

  2. Zorg dat je een plan hebt. ‘If you fail to plan, you are planning to fail’. Voordat je naar een sociale gelegenheid gaat, stel je grenzen aan wat je eet en drinkt, per maaltijd die je nuttigt

  3. Laat je glas water, sap of fris in een mooi glas schenken. Zo is het makkelijker je onderdeel te voelen van het feestje.

  4. Bel van tevoren de gastheer of –vrouw om te vragen wat er geserveerd wordt. Vaak vinden ze dat totaal niet erg. Mocht je hier moeite mee hebben, kun je altijd benoemen dat je het op verzoek van je dokter doet.  

  5. Mocht er nou niks geserveerd worden wat jij mag eten, neem dan gerust een zelf gekookte maaltijd mee. Nogmaals: als de hosts van tevoren op de hoogte zijn, vinden ze het meestal geen probleem.

  6. Het dessert overslaan is moeilijk. Niet alleen omdat het er vaak heerlijk uitziet, maar ook omdat vrienden en familie liefde en vriendschap willen laten zien door dit met jou te delen. Stel voor dat je nu een koffie neemt en misschien wat dessert later op de avond, omdat je genoeg op hebt. Als er dan tijd verstreken is, wordt het dessert vaak weer vergeten.

  7. Je kunt er ook voor kiezen zelf het dessert te regelen, zodat je er wel van mag eten. In plaats van een appeltaart neem je bijvoorbeeld een groot bord met gebakken appel, gegarneerd met kaneel en zoetstof.

  8. Focus niet op het eten, maar op samen zijn met familie en vrienden en de betekenis die kerst voor jou heeft. Zo kun je een karaoke organiseren en uitgebreid de tijd nemen rondom het cadeautjes uitpakken.

 

Reageer reacties (2)

Esther Benard(03. december 2015)

Ik zou zeggen 'blijf bij je target audience'. Beter een lijst met tips voor mensen met een eetstoornis... of een lijst met tips voor mensen met een verslavingsproblematiek. Twee doelgroepen dienen in één lijst zorgt voor een vreemde opsomming, waarin grotendeels de verslaafde zicht niet in herkend? 

Linda(03. december 2015)

Hoi Esther,

bedankt voor je reactie. In dit stuk gaat het ook wel over alleen eetverslaving, of een andere eetstoornis zoals anorexia.
Ik begrijp dat dat uit het intro niet per se naar voren komt. Ik zal het aanpassen.

Groet,
Linda van Doorn
Lef Magazine

LEES MEER...