Engelse medici willen maatregel tegen goedkope alcohol

Engelse artsen sporen de overheid aan een minimumprijs voor alcohol in te voeren en minder drankadvertenties te laten zien. Gebeurt dit niet, dan voorspellen zij dat er de komende vijf jaar zo'n 63.000 Britten zullen sterven aan de (lever)gevolgen van zwaar drinken.

Dat getal komt niet uit de lucht vallen. De Alcohol Research Group van Sheffield University deed onderzoek naar het totale aantal alcoholgerelateerde doden en hoeveel daarvan het gevolg zouden zijn van leverziekten. Zij kwamen op een totaal van 62.905 doden, waarvan 32.475 door leverkanker en 22.519 door andere leveraandoeningen. Als er een minimumprijs voor alcohol komt van 50 pence, zou dat in vijf jaar tijd 1150 minder alcoholdoden en 74.500 ziekenhuisopnamen schelen, berekenden zij.

De Engelse medici spreken van een gezondheidscrisis rondom leverziekten in Engeland, waar jaarlijks zo'n 12.000 Britten sterven aan leverproblemen. Katherine Brown, directeur van het Institute of Alcohol Studies, spoort de overheid aan actie te ondernemen: 'Het is tragisch dat zoveel families nog het verlies van een dierbare moeten doorstaan, in een tijd waarin er sterk bewijs is voor maatregelen die sterfgevallen gelinkt aan alcohol reduceren.' Het Britse ministerie van Volksgezondheid richt zich momenteel vooral op een hogere tax bij zwaardere alcoholische dranken.

Datum: 24/07/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...